Odoo • Image and Text

BOLEČINA V KOLENU IN POŠKODBE 


Bolečine v kolenu in poškodbe so zelo pogoste med mlajšo aktivno populacijo in starejšo populacijo. V zadnjih dvajsetih let je poraslo število poškodb in bolezni kolenskega sklepa. Kar četrtina vseh poškodb prizadene koleno. 

Kolenski sklep je največji sklep v našem telesu. Sestavljen je iz zgornje kosti (stegnenica) in spodnjih dveh kosti (golenica in piščal), vmes pa je meniskus (hrustančno tkivo), ki absorbira pritiske na sklep. Na sprednji strani kolena je pogačica, ki je sezamoidna kost vstavljena v kito stegenske mišice. Kolenski sklep povezujejo mišice, kite in ligamenti. Težave v kolenu lahko povzročijo akutne poškodbe kolena, kot so poškodba meniskusa ali kolenskih vezi. Takšne poškodbe kolena so pogoste pri športno aktivni populaciji, kjer je veliko teka, skokov in hitrega obračanja.  Drugi tipi težav s kolenom nastanejo najpogosteje zaradi preobremenitev, ki so posledica ponavljajočih in neprimernih aktivnosti ali pa slabše telesne kondicije.  
Bolečina v kolenu je lahko tudi degenerativne narave (artritis), ali pa so prisotne infekcijske in metabolne bolezni. 

    • Bolečina v kolenu je povezana s starostjo, akutno poškodbo ali preobremenitvijo

    • Najbolj pogoste težave so poškodbe kolenskih vezi in meniskusa, tendinopatije in artritis

    • Diagnostika vključuje pregled, rentgensko ali magnetno slikanje ter artroskopijo

    • Za odpravo težav s kolenom je možno konzervativno in operativno zdravljenje, odvisno od tipa težav 

AKUTNA POŠKODBA KOLENA

Akutne poškodbe kolena nastanejo zaradi padcev, udarcev v koleno, ali nenadnega zasuka kolena pri različnih aktivnostih npr. pri doskoku, hitri menjavi smeri ipd. 
V kolikor imate hujše simptome, kot so: močna bolečina, oteklina, šepanje ali nezmožnost obremenitve noge, boleče pokanje, nestabilnost in zmanjšana gibljivost v kolenu  je obisk zdravnika nujen , nadaljnja obravnava je odvisna od resnosti poškodbe in lahko vključuje diagnostični pregled, nujno operacijo, protibolečinska zdravila in fizioterapijo. 

Pri manj resnih poškodbah zadostuje relativen počitek s hlajenjem in elevacijo ter nasvet fizioterapevta o potrebnih vajah za gibljivost in funkcijo kolena. Fizioterapija se lahko izvaja takoj po poškodbi in je priporočljiva za hitro zmanjšanje bolečin, otekline in hitrejše celjenje.  

POGOSTE POŠKODBE KOLENA  

    • zvin kolena (nateg križnih ali stranskih vezi kolena)

    • poškodba meniskusa

    • poškodba ligamentov (najpogosteje se natrga/pretrga sprednji križni ligament in medialni ligament)

    • zlom kosti

    • izpah pogačice

PREOBREMENITVENE POŠKODBE KOLENA

Pre obremenitvene poškodbe kolena nastanejo zaradi ponavljajočih aktivnosti, prehitrega povečanja aktivnosti, premalo regeneracije, zmanjšanje mišične moči in vzdržljivosti v kolenskih mišicah, lahko pa zaradi mišičnega neravnovesja v kolku in stopalu.  Težave s preobremenitvijo kolena se pojavljajo pri aktivnostih kot so tek, hoja v hribe, kolesarjenje in pri športih, kjer je veliko skokov. 

Preobremenitev mehkega tkiva povzroči mikro poškodbe, ki lahko vodijo v vnetje in degeneracijo tkiva in prisotnost bolečine. Težave se največkrat pojavijo na vezeh kolena, kjer prihaja do nevnetne degeneracije tetive, ki povezujejo mišico in kost. Pogoste preobremenitvene poškodbe koleno so:

    • vnetje burze(bursitis) 

    • vnetje kit (tendinitis) ali mikro poškodbe kit (tendiopatija)

    • bolečina na sprednji strani kolena in za pogačico (patelofemoralni bolečinski sindrom)

    • skakalno koleno (tendinopatija patelarnega ligamenta)

    • bolečina na zunanji strani kolena ali tekaško koleno (iliotibialni sindrom)

DRUGA STANJA IN BOLEZNI KOLENA, ki lahko povzročajo bolečino v kolenu, vendar niso povezana z poškodbo ali preobremenitvijo so:

    • degenerativna bolezen sklepov (osteoartritis)

    • drugi tipi artritisa kot revmatoidni artritis, putika idr.

    • bakerejeva cista, ki povzroča oteklino na zadnji strani kolena

    • Osgood-Schlatterjeva bolezen, bolečina pod kolenom, tipično prisotna pri mlajših športnikih

OBRAVNAVA 

Pri bolečini in poškodbah kolena je obravnava odvisna od vrste težav in resnosti poškodbe. Pri akutnih poškodbah je nujen pregled strokovnjaka, kjer pridobimo diagnozo, zaradi možnosti nujnega operativnega zdravljenja. Sledi počitek, hlajenje, kompresija in elevacija poškodovanega dela. Nato se poslužujemo fizioterapetvskih postopkov za zmanjševanje bolečine in otekline in kasnejše vadbe za povrnitev funkcije. 

Pri preobremenitvenih sindromih je obravnava drugačna vsaj je navadno tipičen postopen nastanek težav. Tu je ključno najti vzrok za preobremenitev kolena in prilagoditi športne aktivnosti. Sledijo fizioterapevtski postopki za zmanjšanje bolečine, otekline in hitrejše celjenje (manualna terapija, laser, tecar, ipd.) ter ključna faza postopne obremenitve kolena z individualnim vadbenim programom. 

ŽELIŠ izvedeti več? Naroči se na prvi brezplačen pregled pri fizioterapevtu.

Naročite se   tel: 040 560 705  info@serenus.si 

POŠKODBA MENISKUSA

Poškodbe meniskusa so najbolj pogoste poškodbe kolena, in so prisotne v vsej populaciji. Pojavnost poškodbe je večja pri aktivni populaciji in športnikih. Akutne poškodbe meniskusa nastanejo kot kombinacija kompresivnih sil in  rotacije ob iztegovanju kolena, kar se zgodi pri nenadnem zasuku kolena pri različnih aktivnostih npr. pri doskoku, hitri menjavi smeri ipd. V športih, kot so nogomet, tenis, rokomet in smučanje, je zaradi rotacij kolena in hitrih sprememb gibanja meniskus hitreje podvržen poškodbam. 

Meniskus je hrustancu podobno tkivo, ki je leži med stegnenico in golenico. V vsakem kolenu sta dva meniskusa - medialni/notranji in zunanji/lateralni. Meniskus kot nekakšna blazinica dopolnjuje neskladnost dveh sklepnih površin. Njegova funkcija je pomembna za prenašanje teže, stabilizacijo kolena, boljše drsenje sklepa in deluje kot amortizer. Pri poškodbah meniskusa so vse te funkcije zmanjšane. Tako so poškodbe meniskusa povezane z povečano obremenitvijo sklepnega hrustanca kolena in lahko vodijo v zgodnje degenerativne spremembe kolena ali osteoartritis. 

Epidemiološke študije kažejo, da je več poškodb medialnega meniskusa kot lateralnega in da so pri 20-30% poškodbah meniskusa prisotne tudi druge poškodbe ligamentov kolena (medialna vez, sprednja križna vez). 

Simptomi poškodbe meniskusa so bolečina, slišen pok ob določenem gibu, oteklina, zmanjšana gibljivost kolena, pogosto tudi zatikanje in preskakovanje kolena, ali popolna negibljivost kolena, če se del meniskusa zatakne v sklepu. 

Če imate hujše simptome kot so:

    • močna bolečina, oteklina, šepanje ali nezmožnost obremenitve noge, boleče pokanje, nestabilnost in zmanjšana gibljivost v kolenu

je obisk zdravnika nujen, nadaljnja obravnava je odvisna od resnosti poškodbe in lahko vključuje diagnostični pregled, nujno operacijo, protibolečinska zdravila in fizioterapijo. 

Pri manj resnih poškodbah zadostuje relativen počitek s hlajenjem in elevacijo ter nasvet fizioterapevta o potrebnih vajah za gibljivost in funkcijo kolena. Fizioterapija se lahko izvaja takoj po poškodbi in je priporočljiva za hitro zmanjšanje bolečin, otekline in hitrejše celjenje.  

Poškodbe meniskusa se lahko obravnavajo operativno ali konzervativno. Operacija meniskusa pogosto reši simptome in nam omogoči normalno vrnitev v šport. Vendar pa lahko vodi v razvoj degenerativnih sprememb v kolenu, če ji ne sledi specifičen program rehabilitacije. 

Zgodnja po operativna rehabilitacija ima ključno vlogo pri regeneraciji in uspešnosti terapevtskega izida po poškodbi meniskusa. Prav tako s fizioterapijo zmanjšamo tveganje za nastanek osteoartritisa kolena v prihodnosti in omogočimo varno vrnitev v šport in delo.

Fizioterapevtski postopki so v prvi fazi usmerjeni v zmanjševanje bolečine in otekline kolena ter v hitrejše celjenje z lasersko terapijo, tecar terapijo, kinesio tapingom, protibolečinsko elektro terapijo in manualno terapijo. 

V tej fazi je prav tako ključna povrnitev gibljivosti kolena z razgibavanjem in izboljšanje funkcije sprednje stegenske mišice, ki zaradi bolečine in operacije hitro atrofira. Obravnava se tudi brazgotine, ki so nastale po artroskopiji in gibljivost pogačice. 

V kasnejših fazah, ko se bolečina in oteklina zmanjšata in povrne gibljivost začnemo s postopnim programom za krepitev mišic in stabilizacijo kolena. (nekje 3 tedne po operaciji). Potek rehabilitacije je odvisen od tipa poškodbe meniskusa, starosti, in drugih dejavnikov. Svetuje se program rehabilitacije, ki traja vsaj 12 tednov. Cilj rehabilitacije je popolna povrnitev funkcije poškodovanega kolena, zmanjšanje možnosti degenerativnih sprememb v prihodnosti in varno vračanje k športnim aktivnostim. 

ŽELIŠ izvedeti več? Naroči se na prvi brezplačen pregled pri fizioterapevtu.

Naročite se   tel: 040 560 705  info@serenus.si 

Deli povezavo