Odoo image and text block

AHILOVA TETIVA  

POŠKODBE IN TENDINOPATIJE

Poškodbe ahilove tetive so pogoste predvsem pri posameznikih, ki so športno aktivni. Poznamo dva tipa poškodb ahilove tetive in sicer: poškodba, ki nastane zaradi preobremenitve, in ima počasen nastanek (tendinopatija), ter akutna poškodba, kjer pride do rupture oz. pretrganja (delno/v celoti) ahilove tetive. 

Za oba tipa poškodbe ahilove tetitve je mehanska obremenitev tetive z vajami ključni del uspešne rehabilitacije. Seveda pa je pomembno sestaviti individualni vadbeni rehabilitacijski protokol za osebe z težavami z ahilovo tetivo od začetne poškodbe do časa, ko se vračajo v šport. 

Zakaj imamo tetive in kako so vključene v gibanje?

Tetive shranjujejo energijo (tako mišice delajo manj), povečajo eksplozivno moč in
kontrolirajo gibanje. 

Problem nastane, ker tetive slabše prenašajo kompresivne sile, kar pomeni, da so občutljive na poškodbe predvsem v predelih, kjer so stisnjene ob kost. Podobno velja za bolečine v rami in poškodbe rotatorne manšete. 

Poleg preobremenitve na zdravje tetive vplivajo genetski, metabolični (sladkorna bolezen) in hormonski faktorji ter vnetni procesi.

Poškodba tetive in vpliv vadbe

Do degenerativne poškodbe ahilove tetive prihaja pri športnikih in rekreativcih zaradi:

    • veliko teka, skokov in menjav smeri gibanja, 

    • prehitre obremenitve, brez upoštevanja postopnosti pri povečevanju obremenitve (čas trajanja, intenzivnost) 

    • nezadostne regeneracije

Dejavniki tveganja:

    • povečanje količine treninga ali intenzivnosti

    • nezadostna regeneracija in počitek

    • prehitra vrnitev v šport po daljši pavzi

    • neustrezna obutev

    • slaba stabilizacija stopala

    • zmanjšanja moč in gibljivost mečnih mišic

Pri pretrganju tetive pride do nenadne preobremenitve tetive, pri tendinopatijah pa je preobremenitev dalj časa trajajoča. Kot že smo omenili ima prvi tip poškodbe ahilove tetive (tendinopatija) počasen nastanek. Tudi ta tip poškodbe ima akutno in kronično fazo. V akutni fazi je lahko prisotno vnetje, izvor je lahko bursa (bursitis) ali ovojnica tetive (paratendinitis). Težave lahko nastanejo na narastišču tetive na petnico ali 2-6 cm nad narastiščem. Na tetivi so prisotne spremembe kolagenskih vlaken, ki se stanjšajo in so bolj ohlapni, prisotna pa je tudi povečana vsebnost vode. Na mestu težave se ahilova tetiva zadebeli. 

Kako prepoznamo preobremenitveni sindrom ahilove tetive?

    • bolečina in oteklina se navadno pojavi 2-6cm nad petnico ali na narastišču tetive na petnico

    • značilna je bolečina v jutranjem času (pri prvih korakih oz. prvih 20 minut)

    • bolečina pri aktivnosti, predvsem takrat ko še nismo dobro ogreti in pri ohlajanju (začetek in konec treninga)

    • lahko se pojavi bolečina pri raztegu mečnih mišic

Obravnava ahilarne tendinopatije

V prvi fazi je potrebno ugotoviti vzroke za preobremenitev tetive (dejavniki tveganja) in prilagoditi športne aktivnosti. V začetni fazi zaradi zmanjšanja bolečin svetujemo relativni počitek oz. zmanjšati količino treninga. V tej fazi v fizioterapiji za zmanjšanje bolečine, otekline in hitrejše celjenje uporabimo:

    • laser terapijo

    • tecar terapijo

    • terapijo z udarnimi valovi

    • masažne tehnike, trigger point terapija

    • ergon tehniko

    • kineziotaping

    • vaje za mečne mišice

    • pisanje dnevnika športnih aktivnosti (koliko km v tednu ipd.)

Zmanjšanje obremenitev in relativni počitek je potreben za obravnavo bolečine, vendar je bistvo zdravljenja ahilove tetive povečati toleranco tkiva na obremenitev. Zaradi zmanjšane tolerance na obremenitev je sploh prišlo do težav, zato samo počitek, na dolgi rok, ne bo rešil težav. Pogosto posamezniki naredijo napako in ob prisotnosti bolečin dva tedna počivajo, nato pa se hitro vrnejo k isti količini aktivnosti kot prej in se sprašujejo zakaj zopet boli? S počitkom nismo povečali sposobnosti tetive. 

Postopna obremenitev tetive z vajami je ključni del uspešne rehabilitacije. Z vajami vplivamo na moč mečnih mišic in povečamo sposobnost tetive na obremenitve. Za začetek svetujemo 12 tedenski program za krepitev mečnih mišic. Kasneje sledi trening, kjer postopoma povečamo obremenitev z tekom, poskoki, skoki in drugimi gibanji, ki so specifični za šport. 

 
 

VAJE ZA lajšanje bolečin pri poškodbi AHILOVE tetive

Za krepitev mečnih mišic je znana alfredsonova metoda ekscentričnih kontrakcij, kjer izvajamo enonožne spuste pete na stopnici. Stopimo na rob stopnice in se s pomočjo obeh nog dvignemo na prste, nato prenesemo težo na poškodovano nogo in se spustimo, tako da gre peta poškodovane noge pod rob stopnice. Zopet se dvignemo s pomočjo obeh nog. Izvedemo 3x 15 ponovitev s stegnjenimi koleni, nato ponovimo 3x15 ponovitev s skrčenimi koleni.

Vaje izvajamo vsak dan dvakrat, tako da v enem dnevu naredimo 180 ponovitev. Ob izvajanju vaj je lahko prisotna rahla bolečina (do 4 na lestvici od 0 do 10). Naslednji dan oz. 24 ur po izvajanju vaj pa naj bi bolečina popustila.

Ko bolečine med vajami ni oz. ko vaja postane lahka dodamo uteži (npr. uporabimo nahrbtnik). Izjema pri tej vaji je, ko imamo bolečino na narastišču tetive na petnico, takrat vajo izvajamo tako, da pete spustimo samo do vodoravnega položaja in ne pod stopnico, ker ne želimo dodatnega raztega in kompresije tetive ob kost.  

Koliko časa traja zdravljenje tendinopatije ahilove tetive? 

Z rednimi vajami in fizioterapevtsko obravnavo od 6 mesecev do 1 leta. Strokovnjaki na področju zdravljenja poškodb ahilove tetive pravijo, da je tetiva resnično rehabilitirana, ko 1 leto ni prisotnih nobenih simptomov.  

Če se sprašujete zakaj je rehabilitacija tako dolga je lahko zanimiv podatek, da imajo tetive 7,5x manjši metabolizem kot skeletna mišica, kar pomeni, da je celjenje tetiv daljše, prav tako pa traja nekaj časa da okrepimo mišice (2-3 mesece). 

ŽELIŠ izvedeti več? Naroči se na prvi brezplačen pregled pri fizioterapevtu.

Naročite se   tel: 040 560 705  info@serenus.si 

Deli povezavo